Doel

Gefaseerd huisvesting met begeleiding bieden aan dakloze cliënten van de gemeente en eventueel de reclassering zonder ggz-indicatie met de mogelijkheid om op kamers te starten met als einddoel doorstromen naar zelfstandige huisvesting. Hieronder valt ook aanvullende begeleiding naast de begeleiding die men al heeft vanuit de gemeente voor praktische zaken.

 

Doelgroep 

Reclassering Nederland
  • Reguliere- en ex-cliënten zonder inschrijfadres, vaste woon-of verblijfadres (RN)
 

Gemeente

  • Ex-gedetineerden zonder inschrijfadres, vaste woon- of verblijfadres
  • Burgers zonder justitieel verleden
 

Doelgroep omschrijving

Ze zijn zelfredzaam en weten hun weg te vinden als ze eenmaal een basis hebben en weten welke stappen te ondernemen voor verdere ontwikkeling.
  • Deze doelgroep komt niet in aanmerking voor het sociale opvangstelsel omdat ze geen psychische-, verstandelijke of verslavingsproblematiek hebben.
  • Dit levert dan vaak een obstakel om een basis bestaan op te bouwen volgens de Nederlandse maatstaven.
  • Het ontbreekt deze mensen vaak aan kennis van de sociale kaart en sociale vaardigheden om hun praktische zaken te regelen.
 
Deze subdoelgroep van dakloze mensen worden dus niet gehoord, gezien of gesteund door de maatschappij en lijden zwijgzaam. Als de maat vol is dan kunnen ze wanhopige pogingen ondernemen om hun praktische problemen het hoofd te bieden. 
 
Het gaat hier om de volgende ontbrekende basisbehoeften:
  • Huisvesting (inschrijfadres/postadres)
  • Werk en inkomen
  • Zorgverzekering
  • Financiën  
 
Toelichting
Naast het ontbreken van huisvesting ontbreekt het bij deze doelgroep ook aan het hebben van werk- en inkomen. Een bijkomend probleem is dat ze ook geen zorgverzekering hebben, maar vaak wel schulden waar ze niet uit kunnen komen. Hierdoor zitten deze mensen vast in een vicieuze cirkel waardoor er vooral onvrede ontstaat en een drempel om een nieuwe start te maken of men weet simpelweg niet waar en hoe te beginnen.
 
Deze mensen  tonen vluchtgedrag omdat ze schuldeisers en deurwaarders willen vermijden en hebben geen baan of willen niet werken omdat alle inkomsten dan in beslag zouden worden genomen voor schulden. Als ze eenmaal een inschrijfadres(GBA) hebben zijn ze namelijk weer ‘zichtbaar’ en makkelijk te vinden voor alle instellingen. Hierdoor ervaren mensen stress en kunnen dan ook terughoudend zijn om stappen te ondernemen. Met de juiste begeleiding voelen ze zich gesteund en ervaren ze rust en durft men geleidelijk aan stappen te maken waardoor het vertrouwen groeit zodra er steeds meer tastbare resultaten zijn.

Gelijk op Weg

Ik wil met mijn eigen onderneming Gelijk Op Weg mensen op weg helpen om een basis te creëren in hun leven zodat zij volwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij.
Dhr. S. Sahebdien